.

Villa Catalana Nederland
info@villacatalana.com

 

Villa Catalana Kopersgids...


Het kopen van onroerend goed in Spanje is niet vergelijkbaar met het kopen van een woning in Nederland. Daarvoor wijken de regels en gebruiken te veel af. Villa Catalana is uiteraard volledig op de hoogte van deze ingewikkelde materie en weet waar ze op moet letten. Bovendien staan langdurige relaties met gerenommeerde Spaanse en Nederlandse advocatenkantoren, notarissen en accountants garant voor een correcte en probleemloze aankoop en eigendomsoverdracht van uw nieuwe woning. De leiding van Villa Catalana ligt in Nederlandse handen. Hierdoor heeft u niet alleen de zekerheid van 'Hollandse' degelijkheid en betrouwbaarheid in zaken, maar heeft u ook altijd een aanspreekpunt nabij waar u zonder eventuele taalbarrières uw specifieke woonwensen kunt bespreken.   

 

Onze werkwijze

Wanneer u geïnteresseerd bent in één of meerdere huizen uit ons exclusieve aanbod nemen wij persoonlijk contact met u op. Vervolgens sturen wij u, indien gewenst en voorradig, de uitgebreide documentatie toe. Daarna maken wij met u een afspraak om de huizen in Spanje op locatie te bezichtigen, onder begeleiding van een Nederlands sprekende adviseur. Mocht u dit willen, kunnen wij een comfortabele hotelkamer voor u reserveren, bij één van onze relaties. U krijgt van ons de garantie dat wij ons volledig inzetten om datgene te zoeken dat op uw verlanglijstje staat. U wordt door ons blijvend objectief geïnformeerd in hoeverre, bijvoorbeeld door veranderde marktomstandigheden, uw wensen reëel zijn. Mocht u niet direct het huis van uw dromen zijn tegen gekomen, dan kunnen wij u regelmatig op de hoogte houden op het gebied van de laatste regionale ontwikkelingen en nieuws over de onroerend goed markt.

 

Bouwpercelen en nieuwbouw woningen

Bij bouwpercelen dient u er terdege rekening mee te houden dat de (mooie) percelen tegenwoordig schaars en dien ten gevolge snel verkocht kunnen zijn. Dit omdat bouwpercelen, ook in Spanje, nog steeds een uitstekende investering en dus zeer winstgevend kunnen zijn. Mocht u een voor u interessant perceel op onze pagina tegenkomen, weet dan dat u snel moet reageren. Het is logisch dat wat u mooi vindt, een ander vaak ook mooi vindt. Daarnaast kunnen de woningen in onze nieuwbouwprojecten, op de door u gewenste locatie binnen een project, ook snel verkocht zijn. Naarmate de bouw van een project vordert, stijgen ook de prijzen. Wij adviseren u dan ook om bij interesse niet te lang te wachten met een aankoopbeslissing. Eenmaal gekocht, blijft uw koopprijs gelijk, ook bij stijgingen van de vraagprijs van de niet verkochte woningen. In Spanje krijgt u, anders dan in Nederland, de door u betaalde 6% belasting terug als u de woning binnen 2 jaar verkoopt en op naam laat zetten van de koper. Hierdoor zijn hoge winsten meer regel dan uitzonderingen vormt het kopen van nieuwbouwwoningen in Spanje nog steeds een uitstekende en uiteraard lucratieve investering.

 

Bestaande woningen

Villa Catalana heeft veel bestaande woningen in haar aanbod. Deze woningen zijn allemaal exclusief bij ons onder contract. Omdat wij door deze werkwijze een bepaalde zekerheid van verkoop hebben, kunnen wij werken met lagere winsten dan gebruikelijk in Spanje, wat weer ten voordele is van u als koper. Onze vraagprijzen zijn niet zelden 10% tot 12% lager dan bij onze collega. Hierbij dient u er wel rekening mee te houden dat hierdoor de door ons aangeboden woningen over het algemeen snel verkocht zijn. Mocht u veel interesse hebben in een bestaande woning uit ons aanbod dan kunnen wij deze eventueel, in overleg met de eigenaar en ons kantoor, voor u reserveren indien u binnen korte tijd kunt afreizen naar Spanje om de desbetreffende woning te bekijken. Door de nog steeds uitstekende woningmarkt in Spanje, is het begrijpelijk dat de, vaak Spaanse, eigenaar niet staat te trappelen om een reservering te geven van enkele weken, daar hij zich hiermee direct buitenspel zet voor eventuele andere gegadigden.

 

Persoonlijke begeleiding
Het kopen van onroerend goed, vooral in Spanje, is een zaak van vertrouwen. Wij organiseren voor bezichtigingen dan ook géén groepsreizen, maar gaan met u persoonlijk en discreet de woningen waarvoor u uw interesse heeft aangegeven, vrijblijvend bekijken. Hierdoor bent u verzekerd dat de aandacht alleen naar u uit zal gaan en dat wij ruim voldoende tijd voor u vrijmaken. Ook hoeft u bij ons niet direct te beslissen. Wij vinden dat de aankoop van een woning in alle rust genomen moet worden, zodat u zeker weet dat de beslissing die u gaat nemen, uw eigen beslissing is en daarmee de juiste.

 

Wij zijn er niet alleen om het belang van de verkoper te behartigen, maar zeker ook het belang van de koper. Hiermee onderscheiden wij ons van veel andere, vooral Spaanse, makelaarskantoren die overwegend de belangen van de verkoper behartigen. Door onze jarenlange ervaring, zowel in Nederland als NVM makelaar als in Spanje, kennen wij de weg als geen ander. Op elk gebied van onze dienstverlening staan Nederlands sprekende specialisten u terzijde bij wellicht vaak spannende en belangrijke beslissingen met gevolgen voor jaren.

 

Bezichtigingsafspraak

Om een woning te bezichtigen op locatie, kunt u een vrijblijvende afspraak maken met één van onze Nederlands sprekende adviseurs. Op uw verzoek reserveren wij een hotelkamer in een eerste klas hotel, in de periode welke u vooraf aangeeft. In overleg met u stellen wij een programma op, zodat u zelf kunt aangeven wanneer en welke woning(en) u wenst te bezichtigen. Bij een bezichtigingsafspraak kunt u rekenen op volledige begeleiding in uw eigen taal tijdens bezichtigingen, tijdens de ondertekening van de koopakte, bij bezoeken aan de notaris, bij eventuele hypotheek bemiddeling, etc. Houdt u er rekening mee dat het eenvoudiger is om nieuwbouw projecten op een doordeweekse dag te bezoeken. Veel projecten zijn op zaterdagmiddag en op zondag gesloten voor publiek.

 

Wat dient u mee te nemen als u een woning gaat bezichtigen:

  • een geldig paspoort of identiteitsbewijs (geen rijbewijs);

  • uw belastingaanslag van het voorgaande jaar;

  • loonstroken of andere bewijzen van inkomsten;

  • eventuele financiële verplichtingen (zoals PL of Hypotheek);

  • 3.000,- euro voor de reservering cq aanbetaling.

Hoe reserveert u een woning

Het is in Spanje gebruikelijk, zowel voor buitenlandse kopers als voor Spaanse kopers, dat, als u de gewenste woning gevonden heeft, u bij ondertekening van de koopakte een aanbetaling doet van 3.000,- euro. Hiermee wordt de woning voor u vastgelegd en heeft u de tijd om een eventuele financiering te regelen, of de betaling van de volgende overeengekomen termijn te organiseren. Uiteraard heeft de verkoper het recht om, mocht u niet binnen de gestelde periode aan uw eerst volgende betalingsverplichting voldoen, of op andere wijze in gebreke blijven, de koopovereenkomst te ontbinden zonder terugbetaling van uw reserveringskosten.

 

Het financieren van uw Spaanse woning

Indien u een financiering voor uw Spaanse woning nodig heeft, bestaat deze over het algemeen uit twee gedeeltes. Vaak kunnen wij een hypotheek voor u verzorgen van 70% tot 80% van de woningwaarde. Dit betekent wel, dat u uit eigen middelen of via een extra financiering nog 30% tot 40% dient bij te dragen, omdat in Spanje de kosten koper (circa 10% van de koopsom) niet meegefinancierd kunnen worden. Om een hypotheek bij een Spaanse bank aan te vragen, dient u de volgende documenten te overleggen: een geldig identiteitsbewijs (geen rijbewijs), uw laatste loonstroken, eventuele hypotheek of andere financiële verplichtingen, arbeidsovereenkomst en uw belastingaanslag van het voorgaande jaar. Omdat wij prima relaties hebben opgebouwd met diverse gerenommeerde Spaanse banken, kunnen wij vaak een net iets hoger bedrag voor u verzorgen dan dat u op eigen gelegenheid gaat praten. Meer informatie over hypotheken kunt u terug vinden op onze pagina Hypotheken.

 

Annulering van een bezichtigingsafspraak

Direct nadat u heeft aangeven een woning te willen bezichtigen in Spanje, gaan wij tijd inplannen in de agenda van zowel onze adviseur ter plaatse als de verkopende partij. Door diverse omstandigheden kan het voorkomen, dat u niet op de geplande afspraak aanwezig kunt zijn. Natuurlijk heeft ons kantoor en de verkopende partij alle begrip voor uw situatie. U dient zich echter te realiseren, dat onze collega’s in Spanje op u rekenen en derhalve geen andere afspraken rondom uw bezoek kunnen plannen. Wij verzoeken u dan ook eventuele annuleringen tijdig (indien mogelijk minimaal 24 uur van te voren) aan ons kenbaar te maken, zodat wij onze collega’s hierover kunnen informeren en een eventuele nieuwe afspraak met u kunnen maken.


Met welke kosten krijgt u te maken

Ons kantoor vindt het belangrijk dat u, als toekomstige koper van een (tweede) woning in Spanje, precies weet welke kosten gepaard gaan met een aankoop van Spaans onroerend goed. Hieronder hebben wij daarom de gebruikelijke kosten voor u gespecificeerd, zodat u niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.
 

I.V.A. (Spaanse BTW)
7% op de koopprijs. IVA bent u verschuldigd op alle nieuwbouw.

I.T.P. (eigendomsoverdrachtskosten)
7% op de koopprijs. I.T.P. bent u verschuldigd op reeds bestaande woningen.

A.J.D. (zegelrecht)
1% op de koopprijs. A.J.D. bent u verschuldigd op nieuwbouw.

Notariskosten
Ongeveer 0,6% tot 1 % op de koopprijs.

Registratierechten
Ongeveer 0,3% tot 0.7% op de koopprijs.

 

Aansluitkosten elektriciteit
Ongeveer € 200,-- (verschillend per gemeente). Verschuldigd op nieuwbouw.

Aansluitkosten water
Ongeveer € 180,-- (verschillend per gemeente). Verschuldigd op nieuwbouw.

 

Alle bovenstaande kosten in acht genomen, betekent dit eigenlijk dat u globaal 10% kunt bijtellen bij de koopprijs van uw droomhuis. In geval van verkoop van reeds bestaand eigendom, waarbij een niet resident optreedt als verkoper, dient de koper 5% van de prijs in te houden en te betalen aan het belastingkantoor. De verkoper kan vervolgens om teruggave hiervan verzoeken.

 

Jaarlijkse kosten voor niet residenten:

 

Cuota de communidad
Dit zijn de kosten die wij in Nederland vaak omschrijven als "Servicekosten". Dit omvat het onderhoud en kosten van gemeenschappelijke delen zoals bijvoorbeeld tuinen, zwembaden, straatverlichting, bewaking, etc. Deze kosten zijn sterk afhankelijk van het aantal bewoners en de zaken die gemeenschappelijk zijn, maar liggen over het algemeen tussen € 150,-- en € 500,--.

I.R.P.F.
Dit is de inkomstenbelasting in Spanje en is eenvoudig door u zelf te berekenen.

1. Deel de koopprijs door twee

2. Bij dit bedrag telt u 2% op. (Sommige gemeenten vorderen een lager percentage)

3. De inkomstenbelasting is 25% van de uitkomst in Stap 2.


Patrimonio
Dit is de welzijnsbelasting en is afhankelijk van de koopprijs van het object.

- 0,2% van de koopprijs indien deze lager is of gelijk aan € 110.000,--

- 0,3% van de koopprijs indien deze hoger is dan € 110.000,--

 

I.B.I. (SUMA)

Dit is de onroerendgoed belasting en bedraagt ongeveer 0,4% tot 0,8% van de belastbare waarde van uw eigendom (valor catasral).

 

Afvalwater en ophalen huisvuil

Dit is sterk gemeente afhankelijk, maar bedraagt gemiddeld € 60,-- per maand.

 

Elektriciteit
Bij gemiddeld verbruik zal uw rekening ongeveer € 70,-- per maand bedragen.

 

Brandverzekering (gebouw en inhoud)

Uiteraard afhankelijk van de maatschappij waar de verzekering wordt ondergebracht, maar de kosten hiervan gaan vanaf ongeveer € 110,--.
 

Nog een puntje van aandacht:

 

Wij adviseren u dringend om, als u serieuze plannen heeft een woning in Spanje te kopen, een advocaat in Spanje in te schakelen, welke u kan begeleiden bij aankoop. Een goede advocaat zal de volgende zaken voor u dienen te controleren:

- is de verkoper ook daadwerkelijk de eigenaar op het koopcontract?

- is het koopcontract rechtsgeldig?

- is het zeker dat u het eigendomsbewijs (escritura) krijgt bij de laatste betaling?

- is het zeker dat u een bouwvergunning kunt krijgen voor het gewenste perceel?

- rusten er heffingen, lasten en/of schulden op het eigendom?

- heeft u enige garantie voor de door u gedane aanbetaling?

- heeft u een met de wet overeenkomstige garantie bij koop van nieuwbouw?

- heeft u boeteclausule in uw aannemingsovereenkomst bij te late oplevering?

- wordt het bouwmateriaal gebruikt welke u heeft afgesproken?

- is het mogelijk om een bedrag in te houden voor eventuele bouwdefecten?

- hoe hoog zullen de jaarlijks terugkerende kosten voor uw droomhuis zijn?

- heeft u de verplichting om bij een aangeboden reservering of optie te kopen?

 

Uw Nederlandse makelaar aan de Costa Brava

Spanje culinair  |  Streekwijnen  |  Over Spanje  |  De Costa Brava  |  Homeservice  |  Vastgoed problemen?  |  Links

© Copyright 2005 -16 Villa Catalana - Disclaimer