Informatie over de Costa Brava...
 

De Costa Brava, wat letterlijk 'woeste kust' betekent, is populair vanwege zijn leuke vissersdorpjes, steile rotsen, mooie stranden, bijzondere onderwater landschappen, kristalhelder zeewater en natuurlijk de zon. Het is een onregelmatige kust met grote hoogteverschillen, als gevolg van een serie bergketens die steil in de zee aflopen. De twintigste eeuwse kunstenaars Salvador Dalí en Picasso waren betoverd door dit bijzonder stukje Spanje. Zij raakten geïnspireerd door de stralende hemel, de oude vissershavens, de gastvrijheid van de mensen en misschien wel het belangrijkste de uitstekende gastronomie.
 

Niet voor niets betekent Costa Brava ‘woeste kust’. Aan dit deel van de Spaanse kust vind je grillige rotspartijen, inhammen en stranden van grof zand, fijn grind of kiezel. Aan de Costa Brava vind je stranden voor iedere wens, gezellig druk met alle denkbare faciliteiten tot stille baaien waar je vaak alleen met een boot kunt komen. Het zeewater aan de Costa Brava is over het algemeen erg helder en schoon en voldoet elk jaar weer aan de strengste Europese normen. De Costa Brava heeft een mooie en diverse natuur, maar vooral de onderwaterwereld staat hoog aangeschreven. Trek ook eens het ruige binnenland in en ontdek waar Salvador Dalí zijn inspiratie vandaan haalde.
 

Lloret de Mar
Lloret de Mar strekt zich uit over 48 km2 en behoort tot het gebied “La Selva” wat het oerwoud betekent. Deze naam is zeer juist gekozen door de aanwezigheid van enorme pijnboom bossen in de streek.  In 1999 was het aantal inwoners 15.000 mensen.  In het hoogseizoen kan dit aantal oplopen tot meer dan 160.000. Lloret ligt tussen Barcelona (ca. 70 km) en Girona (40 km) van de Franse grens zijn is het 110 km verwijderd. Per bus kan men Lloret steeds bereiken. Per trein is er het station in Blanes (ca. 7 km.) De dichtst bijgelegen luchthaven is Girona, waar tegenwoordig een rechtstreekse verbinding is vanuit Nederland met BasiqAir van Transavia. Toch blijft het grotere Barcelona de hoofdluchthaven voor Lloret de Mar.  Per taxi kost de rit van Barcelona naar Lloret de Mar ongeveer € 35,--.

 

Lloret de Mar is door de bergketen “Les Gavarres” beschut tegen sterke wind.  De Tramontane die meer naar het Noorden in de lente voor onweer zorgt, dooft kort voor Lloret uit, zodat hier milde temperaturen heersen, zelfs in de winter, het is zelfs mogelijk om in oktober nog te baden in de Middellandse Zee die dan vaak nog meer dan 20 graden is. De naam Lloret stamt uit het Latijnse “Lauretum” en betekent “ Oord van de Loorbeeren” en werd voor het eerst beschreven in het jaar 996 in een testament aan het Klooster van Ripoli.

 

In de achttiende eeuw was Lloret de Mar zo arm als een kerkmuis, pas in 1778 kwam Lloret de Mar door de groeiende zeevaart met Indië en Amerika tot welstand, dit werd mogelijk gemaakt door Carlos III door een besluit voor de vrije handel.  Er ontstond de werf van Macia en Pujol Ribas die direct aan het huidige strand gebouwd werd.  Na het verlies van de kolonies was de zeevaart en ook de werf ten einde.  Er vertrokken meer en meer burgers en degenen die bleven waren werkzaam in de kurkindustrie en de visserij. De jaren vijftig werden het eerste hoogtepunt van het toerisme, tot die tijd leefden de Spanjaarden min of meer van de winsten die ze door de handel met Amerika bereikt hadden. Toen werd het stadsbeeld aangepast aan het toerisme, weinig mooie gebouwen uit vervlogen tijden zijn overgebleven. Vandaag de dag staat Lloret de Mar synoniem voor winkelen in overvloed, ontelbare winkels met allerhande artikelen in alle prijsklassen, leder, juwelen en cosmetica zijn de hoofdzaken hier.  

 

Lloret de Mar is uitermate geschikt voor personen die willen genieten van zon, strand en uitgaan. Mooie stranden en kleine Spaanse steegjes tekenen deze grote en bekende badplaats. De moderne en rustige buitenwijk van Lloret de Mar, genaamd Fenals, is rustiger en daardoor uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Afwisselende landschappen van strand, bos, rotspartijen, een heldere zee met veel watersportmogelijkheden behoren tot de omgeving. Het centrum van het oude Lloret de Mar biedt veel mogelijkheden qua terrassen, diverse winkels en uitgaansgelegenheden. Vanuit Lloret de Mar kunnen tal van excursies worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn o.a.: Barcelona, Girona of Figueres. Het centrum van Lloret de Mar kan levendig genoemd worden. Er zijn vele winkels te vinden, waar men onder andere souvenirs en kleding kan vinden. Daarnaast zijn er veel uitgaansmogelijkheden, van grote discotheken tot gezellige barretjes. Aan de hoofdstraat zijn de meeste discotheken gevestigd. Wanneer je door de wat kleinere typische Spaanse steegjes loopt kom je uit bij diverse pleintjes met daarom heen vele bars. Engelse pubs, Duitse stubes en Hollandse barretjes met smartlappenmuziek, dancings en enkele rockcafés.

 

Sport en spel

De sportievelingen onder ons kunnen aan de Costa Brava, door de verscheidenheid aan landschappen en het klimaat, allerlei takken van sport beoefenen en elke tak is ruim vertegenwoordigd. Men kan skiën in de Pyreneeën, verscheidende watersportfaciliteiten uitoefenen die u zowel aan de 200 kilometer lange kust als landinwaarts bij natuur- en stuwmeren kunt vinden, een duik maken om de rijke natuur op de zeebodem te bewonderen of een balletje slaan op een van de golfcourses die de Costa Brava bezit. Maar ook is het mogelijk om van het landschap te genieten per paard. De diverse maneges bieden de mogelijkheid een paard te huren voor individuele ritten, of per groep te rijden. De Costa Brava biedt de liefhebbers van watersporten genoeg interessante faciliteiten. Het watersporten kan zowel aan de 200 km lange kust worden beoefend als op de landinwaarts gelegen natuur- en stuwmeren, zoals het meer van Banyoles. Ook worden aan de Costa Brava op grote schaal onderwatersporten beoefend. Vooral de eilanden tegenover Estartit zijn daar zeer geschikt voor. Er zijn veel duikcentra te vinden langs de gehele kust waar je ook terecht kunt als je nog geen duikbrevet hebt. Ook voor kinderen is een verblijf aan de Costa Brava een prima optie. Zij kunnen zich de hele dag vermaken aan het stranden of de vele speeltuinen die in elke plaats zijn terug te vinden. Bovendien ligt het avonturenpark Port Aventura (bij Salou) op goed bereikbare afstand van de Costa Brava. Neem de kinderen mee en bezoek de wereld in een dag. Ontdek bijvoorbeeld het exotische Mexico, het mysterieuze China en het spannende Wilde Westen.

 

Flora en fauna

Eigenlijk is de hele Costa Brava één groot natuurreservaat. De natuur- en wandelliefhebber kan één van de vele natuurparken in de Costa Brava, het vulkanisch landschap van La Garrotxa of het ooievaarsreservaat nabij L´Escala bezoeken. Ook liggen er vier botanische tuinen aan zee aan de Costa Brava waar de best gecatalogiseerde plantenverzamelingen van Europa samengebracht zijn. Natuurlijk mogen de eilanden van Mendes tegenover L´Estartit niet overgeslagen worden. U kunt hier individueel duiken of van het betoverende onderwater landschap genieten met één van de glasbodem boten.

 

Uitgaansgelegenheden

Het uitgaansleven aan de Costa Brava is ronduit bruisend te noemen. Aan de gehele kust, maar met name in Lloret de Mar, zijn er talrijke discotheken, bars en pubs te vinden. Men kan ook één van de twee casino's bezoeken, waarvan de meest aansprekende in Lloret de Mar gesitueerd is. Overdag vindt men zowel in de kustplaatsen als in het binnenland markten waar men allerlei souvenirs, plaatselijke volkskunst of andere producten kan kopen. De bekendste markt is ongetwijfeld de enorme zigeunermarkt in het plaatsje Tordera, op ongeveer 8 kilometer van Blanes.  Als je in het hoogseizoen door Lloret de Mar loopt, begrijp je waarom Lloret de Mar vaak het Las Vegas van de Costa Brava genoemd wordt. Nergens zoveel vrolijke neonreclames als in Lloret de Mar. Maar ook nergens zoveel verschillende mensen bijeen als in Lloret de Mar. Personen die het wat rustiger aan willen doen, kunnen op zoek naar gezelligheid in de voormalige vissersdorpjes Malgrat en Blanes.

 

Volksfeesten en festiviteiten

In februari viert men, net als in het zuiden van Nederland, carnaval waarvan de carnavalsfeesten in Platja d'Aro en Palamos de meest befaamde zijn. Het carnavalsfeest in Spanje is echter meer te vergelijken met het Braziliaanse feest dan het Nederlandse. In de nacht van 23 op 24 juni wordt het feest van Sant Joan gevierd met vreugdevuren en vuurwerk om de zomer te verwelkomen. Een ander vuurwerkspektakel is het vuurwerkconcours in Blanes, een spektakel dat internationaal bekend is. Dit concours duurt bijna een hele week. In deze week is het in Blanes dan ook bijzonder druk met mensen die van alle windstreken komen om dit vuurwerkspektakel te bekijken. De liefhebbers van oldtimers kunnen in de maand september aan de gehele Costa Brava talrijke oude auto's over de wegen van Girona aanschouwen, dit is namelijk een optocht in het teken van het kleurrijk verleden van Catalonië.

 

Gastronomie

De Catalaanse keuken is uitstekend te noemen en wordt door kenners vaak meer gewaardeerd dan de meer bekende Franse keuken. Onder de belangrijkste gerechten van de keuken van Catalonië bevinden zich tomáquet (brood bestreken met verse tomaten, knoflook en olijfolie), escudella (Catalaanse soep die bijzonder heet wordt gegeten), escalivada (een heerlijk stoofgerecht met aubergine, paprika en ui) en esqueixada (een kabeljauwsalade). Maar zoals in heel Spanje heeft men ook hier een uitgebreide sortering aan smakelijke bereide vis-, schelp- en schaaldiergerechten. Natuurlijk ontbreekt ook aan de Costa Brava de Paella niet. Onder de nagerechten schaart zich het uitstekende fruit uit elk seizoen, terwijl men in de zomer kan genieten van verfrissende ambachtelijk bereide ijssoorten en sorbets die zeker niet voor hun Italiaanse soortgenoten onder hoeven te doen. In de badplaatsen aan de Costa Brava vind je een groot aantal restaurants, variërend van nogal toeristische zaken met een eenvoudige keuken tot en met Europese top restaurants. Uiteraard ontbreken ook de Italiaanse, Chinese en natuurlijk de Nederlandse restaurants niet. Natuurlijk hebben de toeristencentra ook typisch Spaanse restaurants en tapasbars. In een toeristencentra als Lloret de Mar of Platja d´Aro is het fast food gehalte vrij hoog maar ook hier is het mogelijk echte kleine Spaanse kroegjes te vinden. Barcelona is een waar culinair paradijs waar voor iedere smaak het juiste restaurant te vinden is, maar ook in de dorpen in het binnenland zijn genoeg lekkere en leuke etablissementen te vinden.

 

Enkele activiteiten aan de Costa Brava

 

AquaDiver: Het waterpretpark van Platja d'Aro met een avonturenzwembad, 5 verschillende soorten glijbanen, babypool en de gloednieuwe attractie: Water Mountain.

Waterworld: Het bekende waterpretpark in Lloret de Mar met een wild en rafting river, relax lake, baby pool, golfslagbaan, jacuzzi en verschillende glijbanen. Waterworld is tijdens de zomermaanden elke dag geopend.

Botanische tuin Mar i Mutra: Deze botanische tuin in Blanes telt 4000 soorten planten uit vijf werelddelen, waarvan enkele vrijwel uitgestorven. In de nabijgelegen botanische tuin Pinya de Rossa, groeien meer dan 7000 soorten tropische planten.

Natuurreservaten: Zona Volcánica de La Garrotxa is een van de natuurreservaten en vormt met meer dan dertig grotere en kleinere vulkaankegels het beste voorbeeld van een vulkaanlandschap. 

Musea en architectuur: In de provincie Girona, maar vooral in Figueres, vindt men veel musea van Dalí. Qua architectuur zijn er in de Costa Brava verschillende plaatsjes met vaak onverwacht mooie architectuur.

Skiën: In de Pyreneeën van Girona vindt men talloze skicentra. Eén van de meest bekende skicentra is waarschijnlijk het Vall de Nuria en uiteraard de diverse pistes in het in de Pyreneeën gelegen ministaatje Andorra.

Golfen: Aan de Costa Brava kan men op de diverse, vaak zeer mooi aangelegde golfcourses heel prettig een balletje slaan. De meest gewaardeerde zijn op dit moment: Golfclub Costa Brava, Golfclub van Girona en Empordá Golf Club.

 

Nuttige informatie

 

Temperatuur: De gemiddelde jaartemperatuur van is 16 °C, met een maximum van ca. 28 °C en een minimum van 7 °C. Het zeewater is gemiddeld 20 °C, met een maximum van 23 °C en een minimum van 12 °C.

Vliegen: Van maart t/m oktober vliegt u met BasiqAir van Rotterdam naar Girona in nog geen 2 uur. Buiten het seizoen vliegt u vanaf Amsterdam naar Barcelona in 2 uur en vanaf Brussel naar Barcelona in nog geen 1,5 uur.

Per auto: De Costa Brava is uitstekend bereikbaar met de auto. Vanaf Utrecht is Girona ongeveer 1430 km, welke u in nog geen 14 uur kunt bereiken. Dit uiteraard afhankelijk van het tijdstip en de periode waarop u besluit te vertrekken.

Per Trein: De Costa Brava is goed bereikbaar met de trein. Een groot gedeelte reist u met de Franse TGV, waardoor de reis van Utrecht naar Girona circa 12 uur duurt. U dient er wel rekening mee te houden dat u 3x dient over te stappen.

Begeleiding in uw eigen taal door professionals!
 
Meer informatie? Wij zijn bereikbaar op: 0164 - 273 771